Το Καλοκαίρι Και Οι Άνοιξη Κρύβουν Κινδύνους Για Το Δέρμα Σας

Η άνοιξη έχει ήδη δει μερικές θερμότερες θερμοκρασίες, αν και σε σύντομο χρονικό διάστημα – και, αναπόφευκτα, το καλοκαίρι έχει κάνει ανθρώπους σε όλη τη χώρα να φτάνουν για γυαλιά ηλίου, σορτς και ξαπλώστρες.

Όμως, οι ώρες λειτουργίας στον ήλιο ψήσιμο έρχονται με τους κινδύνους, γι ‘αυτό είναι μια καλή στιγμή για μια υπενθύμιση για τη σημασία της προστασίας του δέρματός σας.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στην Ιρλανδία, σύμφωνα με την Ιρλανδική Καρκινολογική Εταιρεία, με περίπου 10.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Το Καλοκαίρι Και Οι Άνοιξη Κρύβουν Κινδύνους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος και ενώ μερικοί μπορεί να φαίνονται εύκολοι να θεραπευτούν, άλλοι μπορούν να εξαπλωθούν και να γίνουν απειλητικοί για τη ζωή αν δεν πιαστούν αρκετά νωρίς – γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να κρατάτε πάνω από το ηλιακό σας προστατευτικό καθεστώς και να βλέπετε για τυχόν προειδοποιητικά σημάδια ενδεχομένως να προκύψουν.

“Όλοι οι καρκίνοι του δέρματος δεν μοιάζουν – είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και να ελέγχετε το δέρμα σας κάθε δύο μήνες”, λέει η Δρ Stephanie Munn, κλινική προβολή δερματολογίας στο Bupa UK.

Όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι, η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί στη θεραπεία και διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου. ”

Θυμηθείτε, ενώ οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία μπορεί να έχει πολλές αθώες αιτίες, αξίζει πάντα να ελέγξετε με το GP σας, νωρίτερα και όχι αργότερα, αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα κρεατοελιές σας ή οποιαδήποτε μαύρα στίγματα που σας απασχολούν.

Εδώ είναι εφτά πιθανά προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του δέρματος που πρέπει να θυμάστε …

1. Ένα νέο mole

Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα σκουλήκια από άλλα – αλλά πόσο εξοικειωμένος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι με κάθε σας;

“Είναι σημαντικό να γνωρίσετε τυχόν κρεατοελιές, φακίδες και σημάδια στο δέρμα σας, έτσι θα αναγνωρίσετε αν υπάρχουν αλλαγές ή ανωμαλίες”, λέει ο Δρ Simon Latham, ιατρός του Push Doctor.

“Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή δεν θα είναι τίποτα που να ανησυχεί, αλλά είναι καλή ιδέα να πάρουμε τις αλλαγές που ελέγχονται από έναν γιατρό ή ιατρικό επαγγελματία.”

Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε εάν παρατηρήσετε μια νέα αιχμή που αναδύεται πάνω στο δέρμα σας – αλλά κρατάτε ένα μάτι σε αυτό.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να υπολογίζετε όλα τα υπάρχοντα σμήνη που μπορείτε να βρείτε και να τα δούμε κάθε τόσο – και να θυμάστε να ελέγχετε τα άβολα μέρη όπως τα πέλματα των ποδιών και της πλάτης σας, χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη σώματος.

2. Ένα mole που αλλάζει μέγεθος ή χρώμα

Γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό να ελέγχετε τα σμήνη σας τακτικά, αλλά τι ακριβώς θα πρέπει να ψάχνετε;

“Σε ένα κανονικό ποτ, τα σύνορα θα πρέπει να είναι ομαλά”, λέει η Dr Sarah Brewer, υγειονομική διευθύντρια Healthspan.

“Αν είναι ακανόνιστο, χτενισμένο ή σπασμένο τότε αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι – συνήθως αυτοί που φαίνονται λίγο« άσχημα »είναι εκείνοι που βλέπουν.

“Εάν παρατηρήσετε ότι ένα σκουλαρίκι γίνεται πιο σκούρο, μεγαλύτερο ή αν ανασηκώνεται, ελέγξτε τον από το GP σας.”

Προσέξτε να διαπιστώσετε αν η επιφάνεια είναι αστραφτερή ή εάν προκαλεί επίσης ερεθισμό και συγκρίνετε αυτήν με άλλα σκουλήκια στο σώμα σας για να εντοπίσετε τυχόν διαφορές.

3. Μια φαγούρα που δεν θα πάει μακριά

“Εάν ένα μύρο αρχίσει να φαγούρα ή να αλλάζει με άλλους τρόπους, θα πρέπει πάντα να τεθεί υπόψη του γιατρού σας”, λέει ο Dr Brewer.

“Αυτό είναι μερικές φορές ένα σημάδι ότι το mole αλλάζει και ότι, εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος.”

Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε σημείο ή ψεγάδι που σας προκαλεί πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα – μην περάσετε μήνες ξύσιμο το ίδιο μέρος του σώματός σας προτού το ελέγξετε.

4. Φόβοι ή έλκη

Ο καρκίνος του δέρματος δεν παρουσιάζεται μόνο στα κρεατοελιές. τα κομμάτια και τα έλκη μπορούν επίσης να είναι συμπτώματα, οπότε προσέχετε οτιδήποτε στο δέρμα σας που δεν φαίνεται αρκετά σωστό.

Τα έλκη βρίσκονται συχνά γύρω από τα μάτια – αυτά αιμορραγούν εύκολα και είναι συνήθως ωχρά στην εμφάνιση.

Κόκκινα κομμάτια μπορούν επίσης να είναι ενδείξεις και αυτά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, στα αυτιά και στο τριχωτό της κεφαλής και είναι πιο συνηθισμένα σε άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα που θα μπορούσαν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Μαύρα σημεία σε δύσκολα μέρη

“Οι καρκίνοι του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν στις πιο οικείες περιοχές”, σημειώνει ο Dr Brewer, ο οποίος μας συμβουλεύει να ελέγξουμε τους ατομικούς μας και μέσα στο στόμα.

Οι οδοντίατροι ελέγχουν για καρκίνο στο στόμα καθώς και για υγιεινή των δοντιών, επομένως οι τακτικοί έλεγχοι είναι μια καλή ιδέα.

“Φέρτε τυχόν περίεργα κομμάτια αποχρωματισμού στο εσωτερικό της μύτης ή γύρω από τα γεννητικά όργανα στην προσοχή του γιατρού σας – μην αφήνετε την αμηχανία να σας αποβάλει”, λέει ο Brewer.

6. Ένα σημείο κάτω από το νύχι

Είναι σπάνιο, αλλά το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τα δάκτυλα και τα δάκτυλα των νυχιών σας – φροντίστε έτσι να παρατηρήσετε οποιεσδήποτε σκοτεινές κηλίδες κάτω από το νύχι που μένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Είναι ένα σημάδι ότι ο Δρ Brewer είναι πάντα επιφυλακτικός: «Πρόσφατα πήρα έναν άνδρα στην άκρη σε ένα πάρτι και ρώτησα για το μαύρο σημείο κάτω από το νύχι του αντίχειρα», λέει. “Βγάζει, είχε χτυπήσει τον εαυτό του στο νύχι με ένα σφυρί και ο μαύρος μελανιός εξελίχθηκε σιγά-σιγά και έξω με το νύχι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι πολύ προσεκτικός!”

7. Ανθεκτικό ή λαμπερό δέρμα

Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος είναι λιγότερο σοβαρός από το μελάνωμα, αλλά πρέπει ακόμα να ελέγχεται για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του στο σώμα.

Το ανώμαλο, κόκκινο ή λαμπερό δέρμα είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε αυτό το σκέλος, λέει ο Δρ Munn.

“Κρατήστε ένα μάτι έξω για ένα σβώλους με απολέπιση ή κρούστα του δέρματος στην κορυφή ή αν μια περιοχή του δέρματος είναι ανυψωμένη και δεν θεραπεύει κανονικά. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες ανωμαλίων του δέρματος, όπως το έκζεμα ή μια αλλεργική αντίδραση, οπότε μιλήστε στο γιατρό σας που μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα.

“Είναι σημαντικό να γνωρίσετε το δέρμα σας και να λάβετε υπόψη τυχόν παρατυπίες, μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. “Βεβαιωθείτε ότι καλύπτεστε – φορέστε ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου και μακριά μανίκια και εφαρμόστε αντηλιακό σε οποιαδήποτε περιοχή που είναι άμεσα εκτεθειμένη στον ήλιο”, επισημαίνει ο Dr Latham.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν τη χρήση αντηλιακού με έναν συντελεστή SPF τουλάχιστον 30 και την επανεφαρμογή κάθε δύο ή τρεις ώρες (και συχνότερα εάν είσαι μέσα και έξω από το νερό). Αφού γλίστρησες σε ένα καπέλο και μπήκες σε κάποια κρέμα όμως δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσετε να αξιοποιείτε στο έπακρο τον ένδοξο καιρό.