Βασικές Παθήσεις Στο Δέρμα Και Πώς Θα Τις Αναγνωρίσετε

Η ακμή είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αποτέλεσμα των συνδεδεμένων πόρων στο πρόσωπο, την πλάτη ή το στήθος. Γενικά χαρακτηρίζεται από κόκκινες προσκρούσεις και λευκές αιχμές, η ακμή περιλαμβάνει επίσης τα σπυράκια στο πρόσωπο και τα κομμάτια που σχηματίζονται κάτω από το δέρμα.

Οι παρακάτω όροι αναφέρονται γενικά ως ακμή, αλλά κάθε πάθηση έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Comedo – Η κατάσταση κατά την οποία ένα σμηγματογόνο θυλάκιο γίνεται φραγμένο με ένα συνδυασμό σμήγματος (που απελευθερώνεται από τον σμηγματογόνο αδένα κάτω από το δέρμα), νεκρά κύτταρα του δέρματος, μικροσκοπικές τρίχες, βρωμιά, λάδι και βακτήρια. Όταν το comedo είναι ανοικτό και εκτίθεται σε οξυγόνο από τον αέρα, γίνεται σκοτεινό στην εμφάνιση, σχηματίζοντας αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως blackhead. Ένα κλειστό comedo σχηματίζει ένα μικρό χτύπημα κάτω από το δέρμα, και παίρνει έναν τόνο δέρματος ή ελαφρώς λευκή εμφάνιση, κοινώς γνωστό ως whitehead.

Papule – Ένα μικρό, συμπαγές χτύπημα που υψώνεται ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως ο χρωματισμός ενός παλμού ταιριάζει με αυτό του δέρματος. Πολλές ράβδοι που ομαδοποιούνται μεταξύ τους είναι τραχιά στο σκληρό, με σχεδόν αίσθηση τύπου γυαλόχαρτου.

Pustule – Ένα μικρό, γεμάτο με υγρό χτύπημα που υψώνεται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος και είναι γεμάτο από puss. Αυτό το χτύπημα είναι γεμάτο με ένα μείγμα λευκών αιμοσφαιρίων, βακτηρίων, σμήγματος και νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Οζώδες – Όμοια με μια παλμία, τα οζίδια είναι συμπαγή προσκρούσεις που ανεβαίνουν ελαφρώς πάνω από το δέρμα. Η κύρια διαφορά είναι ότι ένα οζίδιο αναπτύσσεται επίσης βαθιά σε στρώματα του δέρματος και είναι μία από τις κύριες αιτίες της φοβίας από την ακμή. Αυτός ο τύπος ακμής μπορεί να είναι πολύ οδυνηρός και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από άλλες μορφές.

Κύστη – Παρόμοια με μια φλύκταινα, μια κύστη είναι ένα υγρό γεμάτο χτύπημα που υψώνεται πάνω από το δέρμα και καλύπτεται από το κνησμό. Μια κύστη είναι επίσης γεμάτη με ένα μείγμα από λευκά αιμοσφαίρια, βακτήρια, σμήγμα και νεκρά κύτταρα του δέρματος και γίνεται έντονα φλεγμονή. Μια κύστη θα σχηματιστεί βαθύτερα στα στρώματα του δέρματος και μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρή και είναι η άλλη κύρια αιτία της τροφής από την ακμή. Όπως η ακμή των οζιδίων, μια κύστη μπορεί να είναι δύσκολη για θεραπεία.

Macule – Το κόκκινο ή ροζ στίγμα που έχει απομείνει μετά από βλάβη ακμής έχει επουλωθεί. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αρχικής βλάβης, ο αποχρωματισμός μπορεί να διαρκέσει λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες πριν από την υποβάθμιση.

Το πρόβλημα είναι, οι περισσότεροι άνθρωποι χασμουρητά όλα αυτά τα διάφορα είδη ακμής σε μια ομάδα, και απλά ονομάζουμε ακμή. Αυτό δεν θα ήταν ένα θέμα, εκτός από το ότι αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορες μορφές θεραπείας και αυτό που δουλεύει για κάποιον δεν θα είναι απαραίτητα για όλους.

Αυτό περιπλέκεται περαιτέρω επειδή μερικοί άνθρωποι βιώνουν περισσότερες από μία μορφές ακμής τη φορά. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε τόσο ένα ξέσπασμα φλύκταινας όσο και ένα κυστικό ξέσπασμα.

Λόγω αυτών των γεγονότων σχετικά με την ακμή, η θεραπεία δεν είναι πάντα απλή. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή το έλαιο δέντρων τσαγιού είναι συνήθως ένα ασφαλές στοίχημα κατά την πρώτη προσπάθεια θεραπείας της ακμής. Μερικοί άνθρωποι δεν θα χρειαστούν ποτέ τίποτα περισσότερο από αυτό. Ωστόσο, για όσους από εσάς έχετε δοκιμάσει 1, πολλές ή πολλές θεραπείες χωρίς επιτυχία, μπορεί να είναι χρήσιμο να προσδιορίσετε τους τύπους ακμής που υποφέρετε και να αντιμετωπίσετε κάθε τύπο όπως προτείνεται από έναν δερματολόγο.

Και πάλι, δεν υπάρχει 100% ακμή fix. Ωστόσο, γνωρίζοντας τον τύπο της ακμής που υποφέρετε μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια θεραπεία που θα λειτουργήσει καλύτερα για σας.