Προβλήματα Στο Πρόσωπο Και Τα Συμπτώματά Τους

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια χρόνια διαταραχή των τριχοθυλακίων και των σμηγματογόνων αδένων. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ακμής είναι μαύρα κεφάλια, σπυράκια, κύστεις, μολυσμένα αποστήματα και σπάνια ουλές. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, η ακμή αρχίζει κατά την εφηβεία και τείνει να επιδεινωθεί για τα άτομα με λιπαρό δέρμα.

Η ακμή επηρεάζει άσχημα τα εφηβικά αγόρια. Μόνο ήπιες έως μέτριες μορφές ακμής εμφανίζονται σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Η ακμή μπορεί να δει πιο συχνά στο πρόσωπο. Τα άλλα μέρη όπου μπορεί να συμβεί περιλαμβάνουν το λαιμό, το στήθος, την πλάτη, τους ώμους, το τριχωτό της κεφαλής και τα άνω χέρια και τα πόδια.

Προβλήματα Στο Πρόσωπο Και Τα Συμπτώματά Τους

Οι περισσότερες μορφές ακμής είναι το αποτέλεσμα της κληρονομικότητας και των ορμονικών προβλημάτων και δεν έχουν καμία σχέση με μια επιβλαβή διατροφή ή κακή υγιεινή.

Τύποι ακμής

Η ακμή ξεκινά με παρόμοιο τρόπο για όλους, αλλά μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές και μπορεί να αντιδράσει με μοναδικό τρόπο σύμφωνα με τις σωματικές συνθήκες του ατόμου. Μια βασική βλάβη που ονομάζεται comedo είναι η αρχή της ακμής. Το comedo είναι ένα διευρυμένο θυλάκιο των μαλλιών που είναι συνδεδεμένο με λάδι και βακτήρια που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας, που περιμένει για τις σωστές συνθήκες να αναπτυχθεί σε μια φλεγμονή.

Κάθε φορά που το δέρμα παράγει περισσότερο πετρέλαιο, τα βακτήρια αναπτύσσονται εντός του διογκωμένου ωοθυλακίου. Το περιβάλλον δέρμα γίνεται ολοένα και πιο φλεγμονώδες καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια καταπολεμούν τους εισβολείς. Δύο κύριοι τύποι ακμής περιλαμβάνουν μη φλεγμονώδη ακμή και φλεγμονώδη ακμή.

Μη φλεγμονώδης ακμή

Κλείσιμο comedo:

Εάν το ωμοπλάτη παραμένει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, η βλάβη ονομάζεται κλειστό κωμωδικό. Αυτό συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα ως μικρές, υπόλευκες προσκρούσεις. Αυτή η συνθήκη ονομάζεται διαφορετικά ως whitehead.

Άνοιγμα comedo:

Αν το βύσμα διευρύνει και σπρώχνει την επιφάνεια του δέρματος, η βλάβη ονομάζεται ανοικτό comedo. Η σκοτεινή εμφάνιση του βύσματος δεν οφείλεται σε ρύπους, αλλά λόγω της συσσώρευσης μελανίνης, το στοιχείο χρωματισμού του δέρματος. Αυτή η συνθήκη ονομάζεται διαφορετικά ως blackhead.

Φλεγμονώδης ακμή

Αυτό εμφανίζεται στο δέρμα ως ένα μικρό, σταθερό ροζ χτύπημα. Οι παλμοί είναι ευαίσθητες στη φύση και συχνά θεωρούνται ενδιάμεσο βήμα μεταξύ μη φλεγμονωδών και σαφώς φλεγμονωδών βλαβών.

Φλύκταινα

Αυτές είναι μικρές στρογγυλές αλλοιώσεις που έχουν φλεγμονή και περιέχουν ορατό πύον, που εμφανίζονται κόκκινο στη βάση με κιτρινωπό ή υπόλευκο κέντρο. Τα φλύκταινα δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα βακτηριδίων. Η φλεγμονή προκαλείται από χημικό ερεθισμό από συστατικά σμήγματος όπως τα λιπαρά ελεύθερα οξέα.

Κύστη

Αυτές είναι μεγάλες, γεμάτες με πύον, αλλοιώσεις που συνήθως εμφανίζονται βαθιά μέσα στο δέρμα. Οι κύστες είναι πολύ οδυνηρές αλλοιώσεις, καθώς είναι φλεγμονώδεις. Οι κύστες σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του περιεχομένου ενός comedo που διαχέεται πάνω από το περιβάλλον δέρμα και λόγω της αντίδρασης του τοπικού ανοσοποιητικού συστήματος στην παραγωγή πύου. Οι κύστεις συχνά αφήνουν βαθιά ουλές.

Ακμή conglobata:

Αυτή είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή φλεγμονώδους ακμής που αναπτύσσεται κυρίως στην πλάτη, στους γλουτούς και στο στήθος. Επιπλέον, στην παρουσία φλύκταινες και κύστεις, μπορεί να υπάρξει σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα της ακμής περιλαμβάνουν επίμονα, υποτροπιάζοντα κόκκινα σημεία ή οίδημα στο δέρμα γνωστά ως σπυράκια. Τα σπυράκια φλεγμονώνονται και γεμίζουν με πύον. Τα σπυράκια συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, το στήθος, τους ώμους, το λαιμό ή το άνω τμήμα της πλάτης.

Υπάρχουν Και Απόλυτα Φυσικές Λύσεις Θεραπείας Στο Πρόσωπο Σας

Μερικά από τα άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκουρόχρωμες κηλίδες με ανοιχτούς πόρους στο κέντρο, οι οποίες είναι γνωστές ως σπυράκια, διογκωμένες κηλίδες κάτω από το δέρμα χωρίς ανοίγματα, που είναι γνωστά ως whiteheads και κόκκινα οίδημα ή θρόμβοι γεμάτοι με πύον, οι οποίοι είναι γνωστοί ως φλύκταινες.

Τα φλύκταινα μπορούν να αναπτυχθούν από τα σπυράκια ή τα λευκά κεφάλια. Οι φλεγμονώδεις θρόμβοι υπό το δέρμα που είναι γνωστοί ως κύστεις είναι επίσης ένα σύμπτωμα της ακμής. Αυτές οι κύστεις μπορούν να γίνουν τόσο μεγάλες όσο μια ίντσα.