9 Συνήθειες Που Κάνουν Το Λιπαρό Δέρμα Σας Ακόμη Πιο Λιπαρό

Ξέρεις πώς λένε ότι δεν μπορείς να έχεις κάτι πολύ καλό; Πείτε σε κάποιον με λιπαρό δέρμα και δείτε αν συμφωνούν. Χρειαζόμαστε έλαιο για να διατηρήσουμε το δέρμα μαλακό και να διατηρήσουμε το φράγμα που διατηρεί την υγρασία και τα ερεθιστικά του περιβάλλοντος έξω. Αλλά πάρα πολύ λάδι αισθάνεται λιπαρό, φαίνεται λαμπερό, και οδηγεί σε breakouts ακμής.

Αρκεί να πείτε ότι το ένστικτο για να προσπαθήσετε να απομακρύνετε όλα τα υπερβολικά πετρελαιοειδή με την επιδερμίδα σας είναι ισχυρό. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: Η επιθετική απαλλαγή από το φυσικό σμήγμα, ή το πετρέλαιο, στο δέρμα σας μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ακόμα περισσότερο λάδι που παράγεται. Τραγικό, ξέρουμε.

Μιλήσαμε με αρκετούς δερματολόγους, που μας έδειξαν μια δέσμη τρόπων που η καταπολέμηση του λιπαρού δέρματος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εδώ είναι εννέα συνήθειες που κάνουν το λιπαρό δέρμα σας ακόμη και ωραίος και εξειδικευμένους τρόπους για να σταματήσετε τον κακό (ή θα πρέπει να πούμε ότι είναι παχύρρευστο;) κύκλος.

1. Πλένεστε περισσότερο από δύο φορές την ημέρα.

Όταν το μέτωπό σας είναι λαμπερό σαν προβολέα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπείτε στον πειρασμό να το πλύνετε και στη συνέχεια να το πλύνετε και πάλι, μέχρι να εξαφανιστεί όλο το λάδι.

“Η υπερπλήρωση του δέρματός σας μπορεί να αισθάνεται σαν μια βραχυπρόθεσμη λύση για την αφαίρεση της πετρελαιοκηλίδας από το πρόσωπό σας, αλλά στην πραγματικότητα παρέχει ανατροφοδότηση στο δέρμα σας ότι το πετρέλαιο απογυμνώνεται”, δήλωσε η Melanie D. Palm, MD, στο Σαν Ντιέγκο δερματολόγος, χειρουργός καλλυντικών και ιδρυτικός διευθυντής της Art of Skin MD, λέει ο ίδιος.

“Σε απάντηση, το δέρμα σας σκέφτεται ότι αυτό το πετρέλαιο πρέπει να αντικατασταθεί, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή πετρελαίου και ερεθισμό από υπερβολική χρήση καθαρισμού.”

Η συμβουλή της είναι να επιμείνουμε στον καθαρισμό δύο φορές την ημέρα – μία φορά το πρωί για να δημιουργήσουμε μια νέα παλέτα για αντηλιακά και μακιγιάζ και μια νύχτα για να απαλλαγούμε από το δέρμα των μακιγιάζ και των περιβαλλοντικών ρύπων από την ημέρα.

2. Μπορείτε να παραλείψετε την ενυδατική κρέμα.

Εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό, ίσως να νομίζετε ότι σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ενυδατωθεί – αλλά ξανασκεφτείτε. Η παράκαμψη της ενυδατικής κρέμας θα μπορούσε να κάνει το δέρμα σας πιο λιπαρό από αυτό που έπρεπε να ξεκινήσετε.

«Πιστέψτε το ή όχι, μια ενυδατική κρέμα θα προσθέσει υγρασία στο δέρμα, ελαχιστοποιώντας την αντίληψη του δέρματος ότι είναι πολύ στεγνή», εξηγεί ο Stanley Kovak, M.D., ιατρός καλλυντικών στο Kovak Cosmetic Center. “Η προσθήκη υγρασίας στο δέρμα βοηθά στην μείωση της λιπαρότητας, επειδή βοηθάει στην επιβράδυνση της παραγωγής σμήγματος”.

3. Χρησιμοποιείτε προϊόντα που δημιουργούν πόρους.

Αν ήδη πετρέλαιο υπερπαραγωγής, ο Δρ Palm λέει ότι πρέπει να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε προϊόντα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον αδένα πετρελαίου, το θυλάκιο των τριχών ή τους πόρους. Αυξάνουν την πιθανότητα σπασίματος.

Ενώ μερικές φορές χρειάζεται δοκιμές και λάθη για να καταλάβεις ποια προϊόντα σβήνουν και ποια όχι, αλλά το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι αυτά που έχουν επισημανθεί ως μη-comedogenic, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συνδέσουν τους πόρους σας, παγιδεύοντας κάτω από το έλαιο.

4. Τρίβετε πολύ σκληρά.

Όταν δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε τη λάμψη του δέρματός σας, ίσως μπείτε στον πειρασμό να φτάσετε σε ένα προϊόν που υπόσχεται να το τρίβει. Ωστόσο, οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η απολέπιση του δέρματος προκαλεί στην πραγματικότητα το δέρμα να παράγει περισσότερο πετρέλαιο σε απόκριση (προφανώς αυτό είναι ένα θέμα).

Αντί για μια επιθετική απολέπιση, ο Jerome Garden, M.D., διευθυντής του Ινστιτούτου Laser και Δερματολογίας των Ιατρών στο Σικάγο, συνιστά τη χρήση θεραπείας με σαλικυλικό οξύ. “Το σαλικυλικό οξύ είναι λιπόφιλο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ικανό να διαλύει έλαια”, εξηγεί. “Αυτό του επιτρέπει να διεισδύσει στους πόρους και να στεγνώσει το λιπαρό δέρμα σας.”

5. Το παρακάνετε στο σαλικυλικό οξύ.

Πράγματι, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να είναι ένα συστατικό θαυμασμού για εκείνους με λιπαρό δέρμα, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην πάτε στη θάλασσα με αυτό. “Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην απολέπιση του δέρματος και απομακρύνει το νεκρό στρώμα του δέρματος που μπορεί να φράξει τους πόρους”, λέει ο Dr.Kovak.

“Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ πολύ συχνά, μπορείτε πραγματικά να προκαλέσετε πάρα πολύ ξηρότητα του δέρματος. Σε αντίθεση, το σώμα παράγει περισσότερο έλαιο, καθιστώντας το δέρμα σας πιο λιπαρό και πιο ακμή επιρρεπές. ”

Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό πλύσιμο προσώπου, μαξιλάρια απολέπισης και επιτόπιας επεξεργασίας, επιλέγετε μόνο έναν τρόπο να ενσωματώσετε αυτό το exfoliating συστατικό στη ρουτίνα σας.

6. Πρέπει να μετριάσετε τον γραφίτη σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με λιπαρό δέρμα, οι γραφίτες είναι σαν το υπερήρωμα των προϊόντων φροντίδας του δέρματος. Είναι άσοι τραβώντας το πετρέλαιο, τη βρωμιά και το λίπος από το δέρμα, αφήνοντας το να αισθάνεται καθαρό.

Αλλά αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι πράγματι ένα σημάδι ότι το προϊόν κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. “Οι ασθενείς με λιπαρό δέρμα πιστεύουν ότι ένας σκληρός, με βάση τον αλκοόλ γραφίτη ή στυπτικό είναι η απάντηση στις επιθυμίες τους για πετρελαιοκηλίδες.

Ωστόσο, ένα σκληρό στυπτικό απλώς απαλύνει το δέρμα που το κάνει να αισθάνεται τεντωμένο και φαγούρα, ακόμα και ροζ », λέει ο Δρ Palm. “Το δέρμα προσπαθεί να αντισταθμίσει – αν το πετρέλαιο απογυμνωθεί τότε το πετρέλαιο θα παραχθεί από τους αδένες πετρελαίου για να το αντικαταστήσει”. Οι περισσότερες δερμίδες λένε ότι ο γραφίτης δεν είναι απαραίτητο βήμα, αλλά αν σας αρέσει, προσπαθήστε να βρείτε κάτι χωρίς αλκοόλ.

7. Χρησιμοποιείτε υπερβολικά τη βούρτσα καθαρισμού σας.

Όταν το δέρμα σας είναι υπερβολικά παραγόμενο πετρέλαιο, φραγμένοι πόροι είναι αναπόφευκτοι. Ενώ οι ηλεκτρικές βούρτσες καθαρισμού, όπως η Βούρτσα Καθαρισμού Mia 2 της Clarisonic ($ 169), μπορούν να σας βοηθήσουν, κρατήστε τη χρήση τους μία φορά την ημέρα.

«Η υπερβολική χρήση έχει μερικές φορές παράδοξη επίδραση», εξηγεί ο Δρ Palm. “Αντί να καθαρίσουμε το δέρμα και να αφαιρέσουμε λάδι, η υπερβολική χρήση μπορεί να τονώσει την παραγωγή πετρελαίου.”

8. Το μακιγιάζ σας είναι λιπαρό.

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, έχετε ήδη υπερβολική παραγωγή μερικών από τους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης που διατηρούν το φράγμα του δέρματος άθικτο, έτσι δεν θέλετε να προσθέσετε ένα άλλο στρώμα λιπαρότητας στην κορυφή.

Ο Δρ Καρνς συνιστά να ψάχνετε για θεμέλια χωρίς πετρέλαιο, κονκάρδες και αστάρια. Μερικές μεγάλες επιλογές για άτομα με λιπαρή επιδερμίδα είναι τα Fenty Beauty Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation ($ 34), το Bobbi Brown Skin Long-Wear Weightless Foundation SPF 15 ($ 46) και το Dior Diorskin Forever Undercover Foundation ($ 52).

9. Αφήνετε να δημιουργηθεί το άγχος.

Σε αυτή την ταραχώδη εποχή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αισθάνεστε άγχος στο μέγιστο. Ίσως γνωρίζετε ότι το άγχος που προκαλεί το χάος μπορεί να καρπωθεί τη σωματική και ψυχική σας υγεία, αλλά ίσως να μην συνειδητοποιήσετε ότι έχει και την επίδρασή του στο δέρμα σας.

«Όταν τονίζουμε ότι το σώμα μας παράγει μια υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, η οποία προκαλεί ορμονική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα», εξηγεί ο Δρ. Kovak. “Στη συνέχεια, προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα breakouts με περισσότερο μακιγιάζ και προϊόν που οδηγεί σε περισσότερα breakouts.

Πριν το μάθουμε, είμαστε πολύ άγχος για να μάθουμε από πού να ξεκινήσουμε να διορθώνουμε το πρόβλημα. “Ενώ μπορεί να μην φαίνεται σαν ένα φυσιολογικό μέρος μιας ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, η ανάληψη κάποιου χρόνου για να αναπνεύσει, κύκλου ξεμπλοκάρισμα.